Stalo se něco, co odborníci hodnotí velmi pozitivně: na významných evropských ochutnávkách se výrazně prosadila odrůda, kterou důvěrně známe z našich vinic. O jaké odrůdě mluvíme? O Veltlínském zeleném. Tato spolehlivá středoevropská odrůda se jednoznačně prosadila v tvrdé konkurenci kvalitních vín vyrobených z tradičních odrůd (například z odrůdy Chardonnay). Mnozí světově známí odborníci tvrdí, že lokální odrůdy jako Veltlínské osvěžují nabídku kvalitních vín, otevírají pro milovníky vín nové chuťové vjemy a nové možnosti jak kombinovat toto víno s jídlem.
„Znojemské ryzlinky jsou nabité energií, mají pevnou strukturu, klenutou vůni a dlouhou chuť.“
Veltlínské zelené je jako dobrý přítel. Je na něj spolehnutí. Mladá nazelenalá vína příjemně lechtají na jazyku svěží kyselinkou, nazrálá vynikají něžnou harmonií chutí a vůní. Typická mandlově-kořenitá dochuť okouzlila mnohé znalce. Není překvapením, že se tato odrůda prosazuje i v kategorii ledových vín.
Další odrůda, o které se nyní hodně píše i mluví, je noblesní a dobře známý Ryzlink rýnský. Superlativy hodnotí „létající vinař“ Jean-Marc Sauboua ryzlinky ze Znovínu Znojmo. Srovnává je s tím nejlepším, co se urodí v Alsasku (tato francouzská vinařská oblast má podobnou odrůdovou skladbu a leží na stejné rovnoběžce jako jižní Morava) „Znojemské ryzlinky jsou nabité energií, mají pevnou strukturu, klenutou vůni a dlouhou chuť.“ A to je pořádný kompliment. Pan Hugh Johnson, prezident The Sunday Times Wine Clubu mluví dokonce o jakési „Riesling Revolution“. A není sám. V poslední době ryzlinky přitahují stále více pozornosti. Tato skutečnost určitě těší naše vinaře. V našich vinařských oblastech se totiž ryzlinku daří výborně. Ryzlinky mají mnoho podob: známe je jako suché a minerální, svěží a elegantní, plné ovocných vůní a chutí, vždy uspokojující a osvěžující. Zejména v posledních letech si ale veřejnost oblíbila i jiný tip vinifikace – sladkou verzi se zdravým přírodním cukrem. Mluvíme zejména o kategorii pozdní sběr, kde se kyseliny a přírodní zbytkový cukr ideálně doplňují. Je známé, že ryzlinky výborně nazrávají. Není problém uložit tuto odrůdu na desítky let. Stačí si vybrat dobrý ročník a budete nadšeni, jak víno postupně mění barvu i vůni.
Suchý Ryzlink je bezvadné víno pro snoubení s mnoha jídly. Hodí se k sýrům, salátům, k rybě nebo kuřecímu masu. Sladké ryzlinky jsou ideální k mnoha dezertům.