Vyprodáno

Veltlínské zelené

pozdní sběr 2015
Šarže 5015
/
Obsah 0,75 l
Veltlínské zelené
Oceněno
Znovín Znojmo vyrábí jubilejní víno se souhlasem augustiniánského opata při jubileu založení kláštera na Starém Brně roku 1323. Je vyrobeno z hroznů, které dosáhly výjimečné cukernatosti (sladkosti) a víno se tak vyznačuje plností a mimořádnými aromatickými i chuťovými vlastnostmi. Hrozny pro výrobu vína pochází z vinařské oblasti Morava, podoblasti znojemské. Cukernatost, původ hroznů i chuťové vlastnosti tohoto vína s přívlastkem „pozdní sběr“ ověřila Státní zemědělská a potravinářská inspekce, vlastní technologii výroby vína pak opat, aby odpovídalo požadavkům Kodexu kanonického práva na mešní víno. Navazuje tak na tradici výroby mešního vína z klášterních vinic. Starobrněnské opatství je v současnosti jediným opatstvím Řádu sv. Augustina na světě, dle privilegia papeže Benedikta XIV. z roku 1752. Ve znaku opata je písmeno E jako upomínka na zakladatelku kláštera, královnu Elišku Rejčku a symbol augustiniánů: otevřená kniha, která je v pozadí planoucího srdce protnutého šípem. Kniha je slovo Boží, jež proniklo srdcem a duší. Přímá charakteristika pro katalog: Ochutnejte bohaté Veltlínské zelené, které již po přivonění zaujme atraktivní vůní po vanilce, medu nebo jablkovém kompotu. V chuti potěší svou kořenitostí, příchutí po pražených mandlích ale i po vyzrálém zahradním ovoci. Můžete podávat například k vepřovému masu nebo těstovinám. Víno má dobré předpoklady pro archivaci.
Jubilejní víno Augustiniánského opata
Víno jsme vyprodali
Vybrat si můžete z aktuální nabídky odrůdy Veltlínské zelené nebo z celého katalogu.

Vlastnosti vína

Odrůda
Veltlínské zelené
Přívlastek
pozdní sběr
Ročník
2015
Obsah lahve
0,75 l
Vinařská obec
Krhovice
Viniční trať
Skalka
Region
Znojemsko
Kategorie
suché
Alkohol
12,0 %
Zbytkový cukr
8,2 g/l
Kyseliny
6,4 g/l
Bezcukerný extrakt
26,2 g/l
Barva vína
bílé
Obsahuje
oxid siřičitý

Doporučení

Znojemsko
Znojemsko
Víno určené k okamžité konzumaci
Víno určené k okamžité konzumaci
Víno určené k archivaci
Víno určené k archivaci
Víno suché
Víno suché
Doporučená teplota vína při podávání 10–12 °C
Doporučená teplota vína při podávání 10–12 °C
Odhadovaná doba názrávání 3 až 5 roků od roku lahvování
Odhadovaná doba názrávání 3 až 5 roků od roku lahvování
Vhodné k vepřovému
Vhodné k vepřovému
Vhodné k těstovinovým pokrmům
Vhodné k těstovinovým pokrmům

Získaná ocenění

  • Zlatá medaile a Vítěz odrůdy na 27. Přehlídce vín ZVP ZNOJEMSKÝ KOŠT 2016
  • Diplom na „VALTICKÉ VINNÉ TRHY 2016“
  • Stříbrná medaile na „OENOFORUM 2016“, Lednice na Moravě
  • Stříbrná medaile na „O HUSTOPEČSKOU PEČEŤ 2016“
  • Stříbrná medaile na „NÁRODNÍ SOUTĚŽI VÍN 2016 – znojemská podoblast“
  • Stříbrná medaile na „O HUSTOPEČSKOU PEČEŤ 2017“
  • Stříbrná medaile na „MEDITRINA – ŽENY VÍNA 2017“
  • Stříbrná medaile na „VALTICKÉ VINNÉ TRHY 2017“
  • Zlatá medaile na „GRAND PRIX VINEX 2017“
  • Zlatá medaile na „BALKANS INTERNATIONAL WINE COMPETITION 2017“,Bulharsko
  • Zlatá medaile na „HRADECKÝ POHÁR VÍN 2017“
  • Zlatá medaile na soutěži mešních a košer vín „CISTERCIÁCKÁ PEČEŤ 2018“, Velehrad