Veltlínské zelené
výběr z hroznů 2009
Šarže 9010
/
Obsah 0,5 l
V každých Znovínkách Vám také představujeme víno, které se vyrobilo v omezeném množství a je možná i jinak jedinečné,
a proto bylo zařazeno do malých partií vín pojmenovaných Znovín Gallery. Tentokrát ochutnáme víno z ročníku, který
byl po stránce kvality mimořádný. Byť byla úroda nižší, kvalitní podmínky pro dozrávání na podzim byly excelentní. Pro
optimální požitek z tohoto vína si Vám dovoluji doporučit dekantaci. Jednak z toho důvodu, že je ve víně vysrážen vinný kámen, který sice není na závadu, ale křoupat v ústech byste ho asi nechtěli, a jednak vínu provzdušnění prospěje, aby se lépe rozvonělo. Proto bych i teplotu podávání v tomto případě lehce zvýšila z obvyklých 8–10˚C na alespoň 14˚C. Mimo vůně lahvové zralosti jsem ve vůni identifikovala tóny zcukernatělého medu s lískovými oříšky, případně přezrálé hrušky a karamel. Potěšila mě stále příjemná chuť a harmonie mezi kyselinou a cukrem. Tento veltlín už optimálně nazrál, a pokud ho máte ve svých archivech, dlouho už jej neschovávejte, otevřete ho a vychutnejte s kvalitními zrajícími sýry s bílou plísní.
Toto víno bylo součástí lednových ZNOVÍNEK roku 2018. Víno tehdy vybrala a doporučila Ing. Eva Gargelová, manažerka marketingu.
Víno jsme vyprodali
Vybrat si můžete z aktuální nabídky „odrůdy Veltlínské zelené“ nebo z celého katalogu.
Vlastnosti vína
Odrůda
Veltlínské zelené
Přívlastek
výběr z hroznů
Ročník
2009
Obsah lahve
0,5 l
Vinařská obec
Slup
Viniční trať
Kacperky
Region
Znojemsko
Kategorie
polosladké
Alkohol
13,5 %
Zbytkový cukr
29,8 g/l
Kyseliny
5,9 g/l
Bezcukerný extrakt
21,7 g/l
Barva vína
bílé
Obsahuje
oxid siřičitý
Doporučení
Znojemsko
Víno určené k okamžité konzumaci
Víno polosladké
Doporučená teplota vína při podávání 10–12 °C
Vhodné k vepřovému
Vhodné k sýrům
Získaná ocenění
- Stříbrná medaile na „AWC VIENNA 2010“ (Rakousko)
- Stříbrná medaile na soutěži vín „O HUSTOPEČSKOU PEČEŤ 2012“