Hrozny na ledové víno 2011 sbírány až 1. února 2012!

Zmrzlý hrozen

Znovín Znojmo jako každoročně nechává hrozny na vinici a čeká na mráz minimálně -7 °C, aby mohl vyrobit ledové víno. Zima 2011/2012 byla mírná až do začátku února 2012, takže někteří vinaři tzv. nevydrželi a hrozny posbírali dříve na výrobu nižších stupňů přívlastkových vín, než je ledové (např. výběr z bobulí). Až 1. února 2012 jsme se konečně dočkali! Zdravé částečně už se zkoncentrovaným cukrem v bobulích jsme sbírali
při teplotě -15 °C. Sklízeli jsme Tramín červený a Rulandské modré, cukernatost po vylisování byla u obou rekordní 54 °NM, což je v historii Znovínu nejvíce. (Znamená to koncentraci více než 50 % cukru na 1 litr vylisovaného moštu.) Sklízelo se na viniční trati U tří dubů, Stošíkovice na Louce. To jsme ještě netušili, jaké mrazy následně přijdou…

Zpět na Z archivu Znovínu