Zkratka: Al
Synonyma: Odesskij čornyj
Tradiční oblasti: Ukrajina

Keř: bujného růstu
Listy: středně velké, pětilaločné až okrouhlé, sytě zelené, na podzim zbarvující se do intenzivní červeně
Hrozny: rozložité, velké, řídké
Bobule: střední velikosti, černomodré s ojíněním a s tmavočerveně zbarvenou dužninou a šťávou, s kabernetovou příchutí dužniny

Stáří a původ: mladá odrůda, Ukrajina
Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1950 v ukrajinském Vědecko-výzkumném ústavu pro vinohradnictví v Oděse. V okolí se pěstuje pod názvem Oděskij čornyj. Vznikla křížením odrůd Alicante Bouschet a Cabernet Sauvignon.

Období sklizně: od první poloviny října
Hrozny mají vyšší obsah kyselin, zvláště při vyšší sklizni a v horším ročníku.

Víno

Víno může dosahovat velmi dobré jakosti a může být i dostatečně plné při menším objemu sklizených hroznů a v teplých podmínkách. Z vyšších sklizní je řídké, méně barevné, s nepříjemně vysokým obsahem kyselin. 
Odrůda je používaná do cuvée, jimž dodává barvu a kabernetové aroma.

Barva: velmi tmavě červená
Vůně: výrazná kabernetová
Chuť: středně plná až plná, s vyšším obsahem tříslovin, zrajících až do neutrální hebkosti
Ve vůni a chuti můžeme hledat: černý rybíz, kabernet

Vhodnost ke skladování: dobrá

Stolování
Víno Alibernetu je vhodné k pokrmům ze zvěřiny.

Znovín odrůda Alibernet
Zpět na Moštové pro červená vína