Zkratka: An
Tradiční oblasti: Morava
Keř: středního růstu, při větším zatížení keřů snadno slábne
Listy: velké, málo dělené, mírně pětilaločné, sytě zelené
Hrozny: středně velké, husté, křídlaté, na velmi krátké stopce
Bobule: malé až střední, modročerné, s pevnou slupkou; velký obsah barviv ve slupce
Stáří a původ: mladá odrůda, Morava
Odrůdu vyšlechtil Ing. J. Horák ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích křížením odrůd Frankovka a Svatovavřinecké. Byla nazvána na počest Ch. K. Andrého (1763–1831), který byl zakladatelem spolku na podporu šlechtění ovoce a révy v Brně.
Období sklizně: od konce října
Plodnost je velmi dobrá, a má-li být jakost vína výborná, pak je nutná probírka hroznů a velmi pozdní sklizeň, aby se větší část vysokého obsahu kyseliny jablečné odbourala ještě na keři.
Víno
Mnohé vinaře bohužel svádí velká plodnost odrůdy a produkují pak vína světlá, tvrdá a drsná.
Barva: u vín z dobře vyzrálých hroznů tmavě granátová
Vůně: ovocné vůně peckovitého ovoce, u zralých vín tóny borůvek, případně povidel
Chuť: plná, harmonická, po vyzrání na sudech a na lahvích hebká chuť zralé třísloviny
Ve vůni a chuti můžeme hledat: ostružiny, borůvky, povidla
Vhodnost ke skladování: dobrá
Stolování
Vína André jsou vhodná ke grilovaným masům a k tučnějším sýrům. Jsou vděčným doplňkem k tvrdým sýrům a tmavým a uzeným masům.