Zkratka: De
Tradiční oblasti: Slovensko
Keř: středního vzrůstu s řidším olistěním letorostů
Listy: malé až středně velké, tří- až pětilaločné
Hrozny: střední, středně husté
Bobule: mírně oválné, žlutozelené
Stáří a původ: mladá odrůda, Slovensko
Odrůdu vyšlechtili roku 1998 Ing. D. Pospíšilová, CSc., a Ing. O. Korpas, CSc., na KVÚVV Bratislava, a to křížením odrůd Tramín červený a Veltlínské červenobílé. Odrůda Veltlínské červenobílé je velmi plodná a dává vína střední jakosti. Dříve se pěstovala také v českých a moravských vinicích pod názvem Ryvola.
Období sklizně: přelom září a října
Úrody jsou pravidelné, obsah cukrů bývá vyšší a rychle se zvyšuje ke konci zrání. Proto je možné získávat vína s přívlastkem vyšších stupňů.
Víno
Vína bývají extraktivní, aromatická a harmonická. Při větší sklizni a nižším stupni vyzrálosti hroznů bývá odchod vína tupý a nahořklý.
Barva: zelenožlutá
Vůně: výrazná, aromatická
Chuť: jemně kořenitá
Ve vůni a chuti můžeme hledat: kořenité tóny Tramínu či Muškátu, zralý grapefruit
Vhodnost ke skladování: Při delším skladování může hořknout.
Stolování
Vína suchá se hodí k masitým pokrmům s omáčkami. Polosladká můžeme podávat k některým druhům sýrů či k dezertům.