Původ odrůdy: je zcela nejasný.
Ve Francii se původně vyskytovala jen v údolí Rhôny (Hermitage, Cornas, Côte Rôtie) na granitových půdách.
Víno
Vína jsou tmavá a bohatá na taniny. Voní po fialkách a rezedě, později po lanýžích, ambře či lékořici. Jejich zrání probíhá pomalu a vrcholu dosahují podle původu po 5 až 10 letech. Většinou se zpracovává na víno odrůdové, ale v mnoha oblastech se používá i do kupáží, například v Châteauneuf-du-Pape. Zde Syrah vínům dodává strukturu a životnost, Grenache zvyšuje plnost a buket a Mourve`dre doplňuje aroma a taniny. Syrah je vhodný i do kupáže s Cabernet Sauvignonem. Není bez zajímavosti, že v Côte Rôtie je povoleno přidávat k vínům Syrah až 20 % bílé odrůdy Viognier.
Stolování
Víno je vhodné k hovězímu a ke zvěřině nebo ke grilovaným masům. Lehčí vína se podávají ke krocanovi, k dušenému jehněčímu masu i ke kuřeti a tvrdým sýrům.