Znovínský jazykový koutek

Na žádost několika z vás zde startujeme praktický seriál věnovaný výslovnosti. Pro zjednodušení nekomplikujeme přepis výslovnosti speciálními znaky, které používají jazykoví odborníci nebo akademické slovníky, ale používáme běžná písmena naší české abecedy. Jde nám tedy hlavně o populární výklad výslovnosti a sjednocení našeho společného vinařského jazyka.

Některé odrůdy a také vinařské termíny pochází z francouzštiny. Mnozí z vás si oblíbili dvojčata Sauvignon tropical a green (tropikl a grýn jsou slovíčka z angličtiny a zde vyjadřují chuť či výraz vína). Sauvignon neboli Sauvignon blanc (soviňon nebo soviňon blán) je světoznámá aromatická odrůda, která prospívá například ve francouzských oblastech Bordeaux (bordó) a blízko řeky Loire (loár, česky Loara, bez Loary…) nebo v novozélandském Marlborough (marlborou).

V sortimentu našich vín objevíme další francouzskou odrůdu Chenin blanc (šenén blan). Je to velmi stará odrůda, pravděpodobně z Anjou (anžú). Oblíbený Semillon (semijon, semjon) proslavil například oblast Sauternes (sotérn). Světoznámá je rodina vín označovaná milovníky vín jako „pinoty“, francouzsky Pinot (pinó). Vinaři používají spojení Pinot noir (pinó nuár), Pinot blanc (pinó blánk) nebo také Pinot gris (pinó grý).

Odhadnete, o které odrůdy se jedná? V repertoáru Znovínu se vína z těchto kvalitních odrůd objevují pravidelně. Napoví vám hodně slovíčka, která označují barvy: blanc, gris a noir. Pro velmi zvídavé doplňujeme, že existuje zatím vzácná odrůda Rinot vhodná pro ekologické vinohradnictví. Při vinařských výkladech občas zmiňujeme vliv terroir (teroá). A také máme ve Znovínu i řadu mimořádných vín takto nazvaných. Francouzské slovíčko terroir má nejblíže k českému slovu „půda“. Ale zahrnuje v tomto kontextu také klima, nadmořskou výšku, půdu a podloží vinice, její sluneční osvit, odrůdu i lidský faktor v širším kontextu.

Předposlední dnešní francouzské slovíčko je cuvée (kyvé). Znamená směs odrůd. V angličtině se užívá slovíčko blend (blend). Citlivé míchání odrůd v určitém poměru může totiž využít jednotlivé vlastnosti odrůd, a zákazník tak dostane zajímavý produkt. Malí vinaři to dříve dělali zcela běžně. Poslední výraz Denis d´Or (deny dór) zní tajemně. A také skrývá zajímavé tajemství. Pokud to ještě nevíte, rozluštění najdete například na info-panelu v Louckém klášteře nebo na etiketě stejnojmenného vína. Znovín pod tímto krásným spojením a značkou Denis d´Or prodává atraktivní vína již několik let.

Znovínské suché sekty (max. 15 gr. cukru) mají označení brut (vyslov: bryt) a sladší značíme demi sec (demi sek). Pokud uslyšíte spojení blanc de blancs (blan d blan) znamená to, že sekt je vyroben pouze z bílých odrůd a blanc de noirs (blan d nuar) je také bílé šumivé i tiché víno, ale z odrůd modrých.

Degoržování odvozené z francouzského slova dégorgement (dégoržmán) je odstřelení kvasinkového kalu z láhve. Přátelům ze zahraničí můžete prezentovat znovínská vína z nejlepších poloh jako vína typu cru (krí) nebo grand cru (grán krí). Vína někdy zrají v dubovém soudku barrique (barik). Má obyčejně 225 litrů.

Pokud vína zůstanou záměrně ležet dlouhou dobu na kvasinkách, na etiketě se objeví sur lie (sír lí).

A v každé lekci má být opakování: Kterou odrůdu označují pinot Blanc, pinot gris a pinot noir (pinó blan, grí, nuár)?

A hádanka: Která odrůda je Pinot Madelaine (pinó madlén)?

Správná odpověď na hádanku: ǝʞsqnʞɐɾ

V dalším poračování se budeme věnovat názvům vinic.

Vaše dotazy rád zodpoví
PhDr. Vladimír Moškvan
E-mail: vladimir.moskvan@gmail.com

Zpět na Od našeho externího dopisovatele