Říjnové číslo Decanteru vyšlo jako speciál k soutěži Decanter World Wine Awards 2010, kde moravská a česká vína získala mnoho velmi cenných trofejí. V časopise se jim proto zaslouženě dostalo poměrně značného prostoru.
Celkem se totiž podařilo moravským a českým vínům získat 59 ocenění ze 73 přihlášených vín, tedy ještě o 28 více než loni, což z České republiky činí prakticky nejúspěšnější zemi v regionu střední a východní Evropy.
ZNOVÍN ZNOJMO, a.s., držitel Regional Trophy, si z Londýna odvezl ještě jednu zlatou (Tramín červený 2009 výběr z bobulí), dvě bronzové medaile (Chenin blanc 2009 moravské zemské víno, Rulandské šedé 2007 ledové víno) a jedno doporučení (Kerner 2009 výběr z bobulí).
Citace z anglické verze Decanteru
Decanter World Wine Awards Regional Trophy (Národní cena) za přírodně sladké víno Znovín Znojmo, Ryzlink rýnský 2008 ledové víno, obec Stošíkovice na Louce, trať U tří dubů (9,5 % alk.) Květinové, citronové, hutné, exotické a bohaté, ale také mile elegantní, s líbezně vyvinutým buketem a překvapivě jemnou dochutí. Střední a východní Evropa je rájem pro přírodně sladká vína. To je částečně z důvodu chladnějších nocí a dlouhé doby dozrávání, částečně z důvodu kontinentálního klimatu, které poskytuje pěkné a stálé podzimní počasí s mlhavými rány podporujícími rozvoj ušlechtilé botrytidy. Zavedená tradice pěstování na malých pozemcích s širokým spektrem odrůd pomáhá rozložit riziko ztrát vlivem počasí po dobu prodlouženého podzimu. Jižní Morava splňuje všechna tato kritéria a přidává k nim další výhodu širokých mělkých údolí kolem vodních ploch, které poskytují správnou vlhkost a pěstební podmínky.
Počet nasbíraných ocenění činí z České republiky nejúspěšnější zemi v regionu střední a východní Evropy.
Znovín byl jedním z prvních státních vinařských družstev v regionu a kupodivu jedním z prvních vinařství ve střední Evropě, které zaměstnávalo „létající vinaře“ neboli externí enology již před 20 lety. Suchá a polosuchá vína jsou chlebem a solí každého vinařství, ale příležitostná malá série báječně intenzivních sladkých vín pomalu kvašených z husté šťávy vylisované kapku po kapce je smetanou a lahůdkami k tomuto chlebu. Když má víno tolik zbytkového cukru jako v tomto případě (248 g/l), obvykle bývá obtížné rozeznat původní odrůdu. Technologie sběru zmrzlých hroznů dovoluje, aby se v nich zkoncentrovaly zbývající kyseliny spolu s cukrem. V tomto případě víno stále vykazuje nádhernou vytříbenou citronovou a grapefruitovou chuť, kterou přináší pouze Ryzlink rýnský. Líbezná chuť okvětních lístků růže Tramínu červeného ze Znovínu, která je také přesně identifikovatelná, ji následuje v těsném závěsu.
Daniel Kříž
Omnimedia Public Relations, s.r.o.
(výňatek překladu ze světově uznávaného vinařského časopisu)