Nejlepší nápoj na oslavy - kvalitní suché víno aneb jak léčit kocovinu

Nepříjemné pocity, které se dostavují při konzumaci většího množství alkoholu zejména druhý den po probuzení, lze úspěšně řešit. Kupodivu podobně jako v medicíně klademe velký důraz na prevenci. Především si vždy vybíráme k pití kvalitní suchá vína. Co to je suché víno naše veřejnost dobře ví, možná ale bude dobré si připomenout horní hranici obsahu cukru v suchých vínech: podle vinařského zákona jsou to maximálně 4 gramy na jeden litr. Tedy velmi malé množství. Vysoký obsah cukru zejména u nekvalitních doslazovaných vín může působit i známé bolesti při kocovině. Vybírejte si tedy pro delší pití zásadně kvalitní vína s malým obsahem zbytkového cukru.

K vínu pak volíme vhodné potraviny. Zdá se, že vínu nejlépe svědčí olivy a poctivé sýry (správný druh sýra může víno a zážitek z jeho konzumace umocnit, příliš ‚,silný‘‘ sýr víno přehluší - například víno jemné, subtilní). Méně je známo, že vnímání komplexní chuti vína výrazně ovlivní arašídy. Pokud si tedy otevřete vzácné a chuťově složité víno, nedávejte raději na stůl misku s arašídy. Dobré restaurace servírují na esteticky vyvážený stůl sklenice na bíléčervené víno a zároveň sklenice na vodu, případně automaticky džbán s vodou. Toto je další jednoduchý trik, jak předcházet nepříjemným pocitům následujícího dne zejména při vyšší konzumaci vína. Mezi doušky vína popíjejte pravidelně také vodu. Váš organismus to nesmírně ocení. Vyhnete se tak dehydrataci a bolestem hlavy. Tradiční zásada také doporučuje nemíchat několik druhů alkoholu dohromady.

„Mezi doušky vína popíjejte pravidelně také vodu.“

O tom, že nejsme první ani poslední, které občas kocovina potrápí, svědčí historické zápisy a recepty například ze starého Říma. Římané kupodivu doporučovali sníst na zahnání kocoviny pečeného kanárka. Ve středověku v některých zemích doporučovali syrového úhoře s mandlemi. V 19. století prý britští kominíci vynalezli ten správný recept – pili mléko s trochou sazí. Mexičané jedli na zahnání kocoviny oslí žaludky. Holanďané pak známé slanečky, které dodnes zapíjejí sklenkou piva. Rusové jsou známí tím, že jedí při konzumaci alkoholu okurky a také se druhý den pojídáním nakládaných okurek léčí. Australané mi doporučovali pomerančový džus worcesterovou omáčkou a syrovým vajíčkem. Z neznámých důvodů na Portoriku používají vtírání soli do podpaží. Číňané jsou samozřejmě originální a pojídají koňský mozek na zahnání kocoviny.

Poněkud bizarní výčet zakončíme realističtějšími radami

  • Nejvíce pomůže organismu přísun minerálních solí, vody a energie. Ideální je minerálka a Coca Cola (ne ,,light“), potom dobrá polévka.
  • Tvrdší povahy vyléčí ,,bloody mary‘‘ s trochou Tabaska nebo chlazené pivo.
  • Mně osobně ale nejlépe vyhovuje řádně kocovinu vyležet v posteli.

Vladimír Moškvan: Nejlepší nápoj na oslavy - kvalitní suché víno aneb jak léčit kocovinu

Zpět na Od našeho externího dopisovatele