Tipy na snoubení vín s pokrmy

Turistika je dnes součástí životního stylu. Speciálně zaměřená turistika např. výjezdy do vinařských oblastí nebo tzv. gurmánské víkendy se stávají stále více populárnější. Některé cestovní kanceláře nabízí dobře organizované výjezdy do klasického Napa Valley v Kalifornii, vzdálenějšího Maipo Valley v Chile nebo do exotických vinařských oblastí v Jihoafrické republice. Pro mnohé z nás zůstávají zatím evropské vinice dostupnější a zároveň velmi atraktivní. Je to také tím, že většina vinařských turistů jsou vlastně gurmáni, často milovníci italské, francouzské nebo řecké kuchyně a kromě vína rádi ocení i kulinářské mistrovství.

Obecně řečeno – zkušenosti, které si dovážíme z cest, ovlivňují naše vinařské návyky. Je dobře, že většina z nás si sklenku vína vždy spojuje s kouskem dobrého sýra nebo olivou. Je také všeobecně známo, že rozumné pití vína blahodárně působí na zdraví. Neméně důležitá je ovšem také atmosféra, ve které víno konzumujeme. K dobré atmosféře pak může přispět i inspirace z cest. Slavnostní oběd nebo víkendové posezení nabízí široký prostor pro fantazii kuchaře, nabízí nové a svůdné tipy na snoubení vín a jídel. Existuje mnoho ověřených a klasických „partnerských vztahů“ mezi jídly a víny. Níže uvedené kombinace vám možná připomenou zážitky z cest. Mohou také posloužit jako nevšední tip na víkendové posezení s rodinou nebo s přáteli.

„Žádná kombinace není tak klasická, aby se nemohla změnit.“

Ančovičky

slané nejlépe doplní svěží suchý Sauvignon nebo také „rosé“, pizzu s ančovičkami doporučuji kombinovat s mladým červeným

Avokádo

samo je bez chuti, proto se většinou připravuje s aromatickými ingridienty (česnek, olivový olej, vejce, sea-food) – dobrým tipem je svěží mladé bílé např. Veltlínské zelené

Baklažány

pečené nebo dušené (např. na česneku a chilli) nejlépe umocní plné červené například Cabernet Sauvignon

Banán

pečený se šlehačkou a čokoládou – zkuste ledové víno nebo Muškát Moravský se zbytkovým cukrem, případně Irsai Oliver

Bažant

servírujte archivní červené, případně i mladé červené

Carpaccio

tradičně se podává červené, vhodné je však i suché bílé, rozhoduje většinou množství a druh pepře nebo dalších přísad

Carpaccio lososové

ověřeným tipem je suché šumivé Znovín de Lux Brut

Cuketa

pikantně upravená s česnekem nebo s chilli – jakékoliv plné červené

Holoubata

ovocná červená vína např. Svatovařinecké, Zweigeltrebe

Chřest

jakýkoliv Sauvignon nebo Veltínské zelené

Jahody

vynikající je Muškát Moravský, Irsai Oliver nebo šumivé víno

Kaviár

klasická a magická kombinace výborně vyzní se šumivým skvostem Znovín de Lux Brut

Koláč jablečný

(lidově „štrúdl“) zkuste Ryzlink rýnský pozdní sběr nebo vynikající „botrytická“ vína

Kozí sýr

výrazný Sauvignon 

Krab

suchý Ryzlink rýnský nebo plné Rulandské bílé 

Sushi

suchá svěží vína, vynikající je Sauvignon nebo Veltlínské zelené

Tiramisu

Iršaj Oliver, Moravský Muškát 

Vejce se slaninou

Chardonnay nebo červené, například Svatovavřinecké

Koření

Převládající koření nebo převládající ingridient v pokrmu rovněž indikuje víno.

Několik osvědčených typů

Závěrem je dobré připomenout, že žádná kombinace není tak klasická, aby se nemohla změnit. Konečně všechna pravidla existují proto, aby se mohla porušovat…

Přeji všem zajímavé chuťové zážitky s odvážnými kombinacemi jídel a vín.

Zpět na Od našeho externího dopisovatele