Turistika je dnes součástí životního stylu. Speciálně zaměřená turistika např. výjezdy do vinařských oblastí nebo tzv. gurmánské víkendy se stávají stále více populárnější. Některé cestovní kanceláře nabízí dobře organizované výjezdy do klasického Napa Valley v Kalifornii, vzdálenějšího Maipo Valley v Chile nebo do exotických vinařských oblastí v Jihoafrické republice. Pro mnohé z nás zůstávají zatím evropské vinice dostupnější a zároveň velmi atraktivní. Je to také tím, že většina vinařských turistů jsou vlastně gurmáni, často milovníci italské, francouzské nebo řecké kuchyně a kromě vína rádi ocení i kulinářské mistrovství.
Obecně řečeno – zkušenosti, které si dovážíme z cest, ovlivňují naše vinařské návyky. Je dobře, že většina z nás si sklenku vína vždy spojuje s kouskem dobrého sýra nebo olivou. Je také všeobecně známo, že rozumné pití vína blahodárně působí na zdraví. Neméně důležitá je ovšem také atmosféra, ve které víno konzumujeme. K dobré atmosféře pak může přispět i inspirace z cest. Slavnostní oběd nebo víkendové posezení nabízí široký prostor pro fantazii kuchaře, nabízí nové a svůdné tipy na snoubení vín a jídel. Existuje mnoho ověřených a klasických „partnerských vztahů“ mezi jídly a víny. Níže uvedené kombinace vám možná připomenou zážitky z cest. Mohou také posloužit jako nevšední tip na víkendové posezení s rodinou nebo s přáteli.
„Žádná kombinace není tak klasická, aby se nemohla změnit.“
Ančovičky
slané nejlépe doplní svěží suchý Sauvignon nebo také „rosé“, pizzu s ančovičkami doporučuji kombinovat s mladým červeným
Avokádo
samo je bez chuti, proto se většinou připravuje s aromatickými ingridienty (česnek, olivový olej, vejce, sea-food) – dobrým tipem je svěží mladé bílé např. Veltlínské zelené
Baklažány
pečené nebo dušené (např. na česneku a chilli) nejlépe umocní plné červené například Cabernet Sauvignon
Banán
pečený se šlehačkou a čokoládou – zkuste ledové víno nebo Muškát Moravský se zbytkovým cukrem, případně Irsai Oliver
Bažant
servírujte archivní červené, případně i mladé červené
Carpaccio
tradičně se podává červené, vhodné je však i suché bílé, rozhoduje většinou množství a druh pepře nebo dalších přísad
Carpaccio lososové
ověřeným tipem je suché šumivé Znovín de Lux Brut
Cuketa
pikantně upravená s česnekem nebo s chilli – jakékoliv plné červené
Holoubata
ovocná červená vína např. Svatovařinecké, Zweigeltrebe
Chřest
jakýkoliv Sauvignon nebo Veltínské zelené
Jahody
vynikající je Muškát Moravský, Irsai Oliver nebo šumivé víno
Kaviár
klasická a magická kombinace výborně vyzní se šumivým skvostem Znovín de Lux Brut
Koláč jablečný
(lidově „štrúdl“) zkuste Ryzlink rýnský pozdní sběr nebo vynikající „botrytická“ vína
Kozí sýr
výrazný Sauvignon
Krab
suchý Ryzlink rýnský nebo plné Rulandské bílé
Sushi
suchá svěží vína, vynikající je Sauvignon nebo Veltlínské zelené
Tiramisu
Vejce se slaninou
Chardonnay nebo červené, například Svatovavřinecké
Koření
Převládající koření nebo převládající ingridient v pokrmu rovněž indikuje víno.
Několik osvědčených typů
- Šafrán – růžové víno např. Zweigeltrebe
- Zázvor – vyzrálý Tramín
- Paprika – Cabernet Sauvignon, Frankovka
- Chilli – („Tex-Mex“ kuchyně) – mladý svěží Sauvignon Blanc nebo výrazné červené víno například Zweigeltrebe, Frankovka
- Pepř – červená vína:
- v omáčce – Frankovka - ve smetanové omáčce – Svatovařinecké, Rulandské
- na mase – Cabernet Sauvignon - Mandle – (např.mandlový koláč) – ledové víno
Závěrem je dobré připomenout, že žádná kombinace není tak klasická, aby se nemohla změnit. Konečně všechna pravidla existují proto, aby se mohla porušovat…
Přeji všem zajímavé chuťové zážitky s odvážnými kombinacemi jídel a vín.