O příznivých zdravotních účincích révového vína se vědělo už od nejstarších dob. Vždyť také ve starověku a středověku lékaři doporučovali svým pacientům umírněné požívání vína. Ještě v historicky nedávné době konce 19. století byla některá vína součástí oficiálního lékopisu.
Současné výzkumy zdravotního působení vína odstartovalo hledání příčin takzvaného francouzského paradoxu, kdy obyvatelé Francie a ostatních románských zemí kolem Středozemního moře trpí asi třikrát méně onemocněními srdce a cév v porovnání s Američany. Přitom nežijí zrovna zdravě, jedí spoustu živočišných tuků, málo se pohybují a hodně kouří. Během tohoto výzkumu na základě rozsáhlých epidemiologických studií se zjistil výrazný vliv stravy sestávající z ovoce, zeleniny a vína, respektive fenolických látek v ní obsažených.
V plodech vinné révy a tím pádem i ve víně jsou hlavními zástupci fenolických látek tzv. flavonoidy a z nich pak především skupina flavan-3-olů, zvaných katechiny. Jde o složitější fenolické látky, jejichž základní struktura je zobrazena vzorcem. V přírodě se vyskytuje osm forem katechinů. Největší koncentrace katechinů jsou v hroznech, čaji (především zeleném), švestkách a podobných peckovinách, v jablcích a drobném bobulovém ovoci. Zajímavý je jejich obsah v některých luštěninách, přičemž extrémně vysoké množství je obsaženo v bobu obecném. Nejlépe prostudované jsou katechiny v révě a zeleném čaji.
Účinek katechinů vína na organismus člověka je různorodý. Jsou to látky rozpustné ve vodě, mají však i částečně nepolární charakter a pronikají lipidovými vrstvami membrán. Po chemické stránce mají redukční a antioxidační vlastnosti, což je schopnost zneškodňovat volné radikály.
Novější výzkumy odhalují schopnost katechinů omezovat agregaci trombocytů (shlukování krevních destiček), čímž snižují riziko vzniku krevní sraženiny uvnitř cévy vedoucí k náhlé příhodě cévní (infarkt myokardu, mozková mrtvice). Obecně jde o inhibici enzymů odpovědných za metabolismus prostaglandinů a leukotrienů, tedy látek stupňujících i zánětlivé procesy v organismu. Další výzkumy ukazují vliv katechinů na růst a dělení nádorových buněk. Mechanismus tohoto účinku se intenzivně zkoumá. Jednou z cest je indukce apoptózy, tedy spuštění řízené buněčné smrti nádorové buňky, která je jinak z biologického hlediska „nesmrtelná“. Druhou z cest je inhibice metabolismu nukleotidů vedoucí k zpomalení syntézy nukleových kyselin a tím i dělení buněk. Navíc se objevuje posílení účinku nukleotidových cytostatik. Oba tyto mechanismy též zasahují do životního cyklu virů, a proto zvyšují odolnost k virovým onemocněním.
V rámci výzkumu vlivu „terroir“ na látkové složení vína byly provedeny komplexní rozbory vína z vybraných vinic Znojemska. Z velkého množství dat jsem vybral hodnoty celkových katechinů, antioxidační kapacity a pro zajímavost i koncentraci populárního trans-resveratrolu. Pro porovnání byly tyto parametry stanoveny i ve dvou komerčních vzorcích zeleného čaje. Celkové katechiny a antioxidační aktivita byly stanoveny spektrofotometrickými metodami, trans-resveratrol pomocí HPLC.
I přes omezený rozsah získaných výsledků, uvedených v tabulce, lze vyvodit několik zajímavých poznatků. Zásadní odlišnost mezi bílými a červenými víny spočívá především v rozdílné délce kontaktu moštu s pevnými částmi bobule, které jsou hlavním zdrojem katechinů. Nepřekvapí proto zvýšený obsah katechinů ve vzorku veltlínského zeleného z řady „Gout de Terroir“, kde je prodloužená doba naležení rmutu. V případě červených vín je dobře ilustrována skutečnost, že Rulandské modré je charakteristické nejvyšším obsahem katechinů ze všech odrůd vinné révy.
Pozoruhodná je i vyšší antioxidační kapacita veltlínského zeleného v porovnání s ostatními bílými víny, a to i přes srovnatelný obsah katechinů v některých vzorcích. Tato skutečnost by si zasloužila být předmětem dalšího výzkumu. Ač je transresveratrol v současné době ve vztahu k vínu nejdiskutovanější látkou, skutečností zůstává, že jeho obsah je pouze zlomkem v porovnání s dominantními fenolickými látkami vína.
Stanovení katechinů v zeleném čaji ukazuje koncentrace těchto látek blížící se obsahu v červeném víně, ale vzhledem k jejich trochu odlišné chemické struktuře některé studie prezentují nižší biologickou dostupnost katechinů zeleného čaje v porovnání s vínem. Ve svém příspěvku jsem se pokusil upozornit na význam vína jako zdroje biologicky hodnotných fenolických látek, zvláště s přihlédnutím na jejich poměrně nízký příjem z jiných zdrojů v naší běžné stravě.
Odrůda ročník, šarže | Přívlastek | Obec Viniční trať | Celkové katechiny (mg/l) | Antioxidační kapacita (mg GA /l) | Transresveratrol (mg/l) |
---|---|---|---|---|---|
Veltlínské zelené 2007, č. š. 7001 | jakostní | Petrovice, Kokusové Hory | 31 | 82 | 1,12 |
Veltlínské zelené 2007, č. š. 7033 | jakostní | Krhovice, Skalka – Gout de Terroir | 94 | 106 | 1,01 |
Sauvignon 2007, č. š. 7003 | pozdní sběr | Tasovice, Kamenný Vrch | 39 | 60 | 1,65 |
Ryzlink rýnský 2007, č. š. 7011 | pozdní sběr | Tasovice, Kamenný Vrch | 25 | 52 | 1,60 |
Tramín červený 2007, č. š. 7096 | zemské | Havraníky, Staré Vinice – aukční | 16 | 44 | 1,30 |
Chenin blanc 2007, č. š. 7053 | zemské | Havraníky, Staré Vinice | 23 | 46 | 0,85 |
Sauvignon šedý 2007, č. š. 7050 | zemské | Havraníky, Staré Vinice | 27 | 46 | 1,13 |
Viognier 2007, č. š. 7052 | zemské | Havraníky, Staré Vinice | 22 | 35 | 1,05 |
Rulandské bílé 2007, č. š. 7010 | výběr z hroznů | Krhovice, Skalka | 33 | 55 | 2,39 |
Ryzlink rýnský 2007, č. š. 7035 | pozdní sběr | Hnanice, Knížecí Vrch – Terroir Levure | 33 | 57 | 1,62 |
Rulandské šedé 2007, č. š. 7041 | výběr z hroznů | Podmolí, Šobes | 43 | 56 | 1,46 |
Sauvignon 2007, č. š. 7022 | výběr z hroznů | Hnanice, Knížecí Vrch – Terroir Levure | 32 | 53 | 1,38 |
Tramín červený 2007, č. š. 7027 | výběr z bobulí | Dyjákovice, Vinohrady | 27 | 49 | 0,88 |
Pálava 2007, č. š. 7016 | výběr z hroznů | Dyjákovice, Vinohrady | 49 | 67 | 1,02 |
Rulandské modré – rosé 2007, č. š. 7072 | pozdní sběr | Vrbovec, Walberk | 66 | 84 | 1,11 |
Dornfelder 2007, č. š. 7064 | jakostní | Hostěradice, Volné Pole | 646 | 680 | 7,90 |
Zweigeltrebe 2007, č. š. 7009 | jakostní | Hnanice, U kapličky | 804 | 802 | 4,65 |
Rulandské modré 2007, č. š. 7066 | výběr z hroznů | Havraníky, Staré Vinice | 1043 | 814 | 6,45 |
Zelený čaj 1 | 599 | 598 | 0 | ||
Zelený čaj 2 | 490 | 528 | 0 |
Ing. Michal Kumšta
Ústav vinohradnictví a vinařství ZF MZLU Lednice
E-mail: kumsta@zf.mendelu.cz