Veltlínské zelené
pozdní sběr 2016
Šarže 6371
/
Obsah 0,75 l
Znovín Znojmo vyrábí jubilejní víno se souhlasem augustiniánského opata při jubileu založení kláštera na Starém Brně roku 1323. Je vyrobeno z hroznů, které dosáhly výjimečné cukernatosti (sladkosti) a víno se tak vyznačuje plností a mimořádnými aromatickými i chuťovými vlastnostmi. Hrozny pro výrobu vína pochází z vinařské oblasti Morava, podoblasti znojemské. Cukernatost, původ hroznů i chuťové vlastnosti tohoto vína s přívlastkem „pozdní sběr“ ověřila Státní zemědělská a potravinářská inspekce, vlastní technologii výroby vína pak opat, aby odpovídalo požadavkům Kodexu kanonického práva na mešní víno. Navazuje tak na tradici výroby mešního vína z klášterních vinic. Starobrněnské opatství je v současnosti jediným opatstvím Řádu sv. Augustina na světě, dle privilegia papeže Benedikta XIV. z roku 1752. Ve znaku opata je písmeno E jako upomínka na zakladatelku kláštera, královnu Elišku Rejčku a symbol augustiniánů: otevřená kniha, která je v pozadí planoucího srdce protnutého šípem. Kniha je slovo Boží, jež proniklo srdcem a duší.
PRO KATALOG:
Ochutnejte atraktivní suché Veltlínské zelené z jižní části znojemské vinařské podoblasti. Po přivonění můžete zaznamenat příjemnou vůni po citrusových plodech, zahradním ovoci a vanilce. Po ochutnání oceníte příjemnou kyselinu, která je v pěkné harmonii s jemným zbytkovým cukrem. Ovocná stopa po letních jablkách či rynglích je zřetelná napříč chuťovým spektrem. Objevíte i typickou kořenitost. Můžete podávat k těstovinám nebo rybě. Víno má dobré předpoklady k archivaci.
Víno jsme vyprodali
Vybrat si můžete z aktuální nabídky „odrůdy Veltlínské zelené“ nebo z celého katalogu.
Vlastnosti vína
Odrůda
Veltlínské zelené
Přívlastek
pozdní sběr
Ročník
2016
Obsah lahve
0,75 l
Vinařská obec
Tasovice
Viniční trať
Kamenný vrch
Region
Znojemsko
Kategorie
suché
Alkohol
12,5 %
Zbytkový cukr
4,6 g/l
Kyseliny
6,4 g/l
Bezcukerný extrakt
21,4 g/l
Barva vína
bílé
Obsahuje
oxid siřičitý
Doporučení
Znojemsko
Víno určené k okamžité konzumaci
Víno určené k archivaci
Víno suché
Doporučená teplota vína při podávání 10–12 °C
Odhadovaná doba názrávání 4 až 6 roků od roku lahvování
Vhodné k rybám
Vhodné k těstovinovým pokrmům
Získaná ocenění
- Zlatá medaile na soutěži vín „O HUSTOPEČSKOU PEČEŤ 2018“
- Stříbrná medaile na soutěži mešních a košer vín „CISTERCIÁCKÁ PEČEŤ 2019“, Velehrad