Japonsko, které je známo svými tradicemi a jistou uzavřeností, se otevírá světu. Má to na svědomí zejména mladá generace, která na rozdíl od svých předchůdců už tolik neprožívá práci pro svou firmu a snaží se užívat si života. Podle nedávné statistiky například významně klesl počet úmrtí z přepracování (tzv. karoši). K modernímu relaxovanému životnímu stylu patří pití výborné kávy a také konzumace kvalitního vína. V atraktivních restauracích i specializovaných obchodech je nabídka vína široká. Převažují klasické vinařské oblasti. Vína z Evropy a to zejména vína francouzská mají v Japonsku velmi dobrý zvuk. Je proto jistým komplimentem pro společnost Znovín Znojmo, že právě její vína se již několik let objevují v nabídce významné firmy operující na největším a nejvýznamnějším ostrově Honšů. Co Japonští partneři na Znovínu Znojmo oceňují? Především stabilní kvalitu vín a rozsáhlý odrůdový sortiment. Skladba odrůd na Znojemsku je velmi podobná Alsasku. A to je další fakt, který japonským partnerům imponuje.
Japonci oceňují na Znovínu především stabilní kvalitu vín a rozsáhlý odrůdový sortiment.
Jak probíhá obchod s exotickým partnerem? Japonská preciznost se projevuje již při samotné objednávce vína. Rozsáhlý prodejní katalog japonské firmy se připravuje rok před prodejem, a proto i samotná realizace objednávky vína probíhá v klidu a podle dlouhodobého plánu. Důvěra u japonského partnera hraje velkou roli. O japonských obchodnících je všeobecně známo, že úvodní jednání jsou vleklá, ale po uzavření dohody jde všechno hladce. Velkou roli hrají osobní kontakty a zdvořilostní fráze. Japonci přikládají rovněž velkou váhu přesnému plnění dohod. V portfoliu exportu do Japonska se nejčastěji objevují vína bílá. Plné a vyvážené Rulandské nebo například aromatický Sauvignon, z červených odrůd se prosadilo příjemné Svatovavřineckéa harmonické Zweigeltrebe.
Rovněž ledové víno ze Znovínu Znojmo, které se proslavilo na prestižních mezinárodních vinařských výstavách, má co říci zdejším vinařsky vytříbeným patrům. Japonská kuchyně, která je velmi rozmanitá a specifická, často totiž spoléhá na výraznou aromatičnost, extraktivnost a harmonické sladění kyselých a sladkých ingridiencí.