Víno a růže

Růže patří nejen do zahrad - vinaři dobře ví, že růžový keř na okraji vinohradu má funkci dekorativní, ale především ochrannou - slouží jako indikátor při napadení vinic některými nemocemi (padlí). Návštěvníci známých vinařských oblastí například v Burgundsku si jistě dobře této dlouholeté tradice povšimli.

Módní trend z 60. a 70. let minulého století se opět vrací zpátky. Růže, která zřejmě nikdy nezmizí z trhu, se nám opět velmi líbí. Mnozí mladší zahrádkáři objevili půvaby růžových keřů. Pomohl k tomu také široký výběr dřevěných stěn a pergol.

Něha růžových květů a jejich podmanivá vůně učinila z růže tradiční symbol. Není těžké v historii starší i soudobé najít uplatnění tohoto symbolu.

Růže však pro mnohé z nás zůstává především symbolem lásky. Snad i proto mají některé druhy růží poetické názvy Double Delight, představu vůní a chutí přímo vyvolávají odrůdy jako Apricot Nectar, Himalayan Musk atd.

„Vinaři dobře ví, že růžový keř na okraji vinohradu má funkci dekorativní, ale především ochrannou.“

Růže má tedy velmi blízko k vínu. Vůně podobná růžím se projevuje dokonce v buketu i v chuti některých vín. Zkuste podobnou vůni najít sami například v klasickém vyzrálém Tramínu červeném. Možná ale některé z nás překvapí, že Tramín červený má sice hrozny barvy červené, víno je ovšem bílé, Tramín má však často vyšší intenzitu barvy než některé jiné bílé odrůdy. Mimochodem - víte, že Tramín je pravděpodobně nejstarší odrůdou, ze které se vyvinuly ostatní odrůdy vín?

Možná jste někdy pili čaj z růžových lístků. Kupodivu čaj i víno mohou mít některé tóny společné. Znalci totiž občas přirovnávají chuť a vůni vín k čaji. Vyzrálý Cabernet Sauvignon, MerlotSvatovavřinecké dokáží takové asociace lehce vyvolat.

Konzumenti kvalitních čajů podobně jako znalci vín mají velmi vytříbené chutě. Máte-li rádi čaj a vybíráte si jej podle příchutí, budete určitě i dobře rozlišovat jednotlivé tóny ve víně (např.vanilku, grep, citron, lesní ovoce atd). Většina vinařských kurzů doporučuje začít smyslový trénink poznáváním aromatických odrůd vína. Mezi nejvýraznější patří například již výše zmíněný Tramín a potom také Sauvignon. Kořeněná chuť Tramínu se dobře identifikuje. Vůně po růžích potom naznačuje, že víno bylo vyrobeno z kvalitních vyzrálých hroznů. Odborníci potvrdí, že bílé víno z odrůdy Sauvignon má několik tváří. Může vonět kopřivami, přípomínat angrešt, grep nebo trávu.

Někteří z nás si sladí čaj, jiní jsou zapřísáhlí odpůrci cukru. Podobně je to i s konzumenty vína. Pijeme rádi vína suchá, přesto některé typy vín jakoby potřebovaly k dokonalému vyznění určité množství zbytkového cukru.

Proto také vinaři ze Znovínu Znojmo ponechali v Tramínu z ročníku 2002 velmi příjemný zbytkový cukr. A je důležité zdůraznit, že se jedná o přírodní hroznový cukr, který prospívá našemu zdraví. Vyspělá technologie výroby vína umožňuje zastavit kvašení v příhodném okamžiku, kdy množství alkoholu ve víně a jeho zbytkový cukr jsou ve zcela optimální harmonii. Vznikne víno atraktivní, kulaté a lahodné. Hodí se k nedělnímu zákusku i k večernímu rozjímání. Po předcházejícím tvrzení snad ani nepřekvapí, že takové víno získává významná ocenění u nás i ve světě: zlatou medaili na prestižní mezinárodní výstavě v Ljublajni, stříbrnou medaili na CONCOURS MONDIAL v Bruseluzlatou medaili na českém klání VINUM JUVENALE.

Zadáno pro gurmány

Opékané čínské nudle s kuřecím masem (pro 4 osoby)

  • 160 g (= 4 porce) čínských nudlí
  • 2 ks kuřecí prsa
  • čerstvá (popř. zmrazená) zeleninová směs
  • sójová omáčka
  • slunečnicový olej
  • sůl, citrónový pepř, provensálské byliny

Čínské nudle vaříme asi minutu, poté scedíme. Kuřecí prsa nakrájíme na malé tenké plátky, osolíme, opepříme a okořeníme provensalskými bylinami. Na rozpálené pánvi (ideálně wok) s trochou oleje plátky orestujeme a odložíme stranou do misky. Prudce osmahneme zeleninu, odložíme stranou a do rozpálené pánve krátce vložíme nudle. Nudle při občasném míchání opékáme asi 2 minuti, poté přidáme zeleninu s masem. Ochutíme sójovou omáčkou, stáhneme z ohně a okamžitě podáváme. 

K tomuto pokrmu doporučujeme 

 Přejeme Vám dobrou chuť.

Vladimír Moškvan: Víno a růže

Zpět na Od našeho externího dopisovatele