Vyprodáno

Rulandské modré klaret

pozdní sběr 2022
/
Vína s příběhem Kulaté πnoty
Šarže 2314
/
Obsah 0,75 l
Rulandské modré klaret
Oceněno
Znovín Znojmo, jako neúnavný inovátor ve vinařství, a Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy, jedna z nejproduktivnějších vědeckých institucí v ČR, spolupracovaly při vývoji chuťově zakulacených pinotů, které inspirovalo iracionální Ludolfovo číslo ~ 3,14. V průběhu cryomacerace hroznů před lisováním se odstopkované bobule nejprve zchladí na teplotu 3,14 °C, a teprve následně kvasí. Tento proces probíhá v nejmodernějším zařízení Znovínu ve sklepě v Jaroslavicích u Znojma. Díky tomu se rodí plná, hebká a zakulacená vína, klouzající po jazyku s tóny kulatého červeného ovoce jako například třešní, višní, brusinek či malin a ostružin. Víno nejlépe vychutnáte v mohutnějších oblých skleničkách, v nichž vynikne jeho vůně a sametovost. Upřesňování konstanty, která je spojena se vším kruhovým, kulatým a oblým, trvalo několik tisíciletí. Prvních výsledků dosáhl už matematik, fyzik a filozof Archimédes ze Syrakus. O staletí později jeho výpočty zpřesnil matematik Ludolf van Ceulen. Byl by asi překvapen, že po něm pojmenovaná konstanta si našla cestu i do názvu tohoto vína. Na etiketě je použito dílo akademického malíře Josefa Velčovského s názvem „Vykutálený podzim s Rulandským modrým“ ze sbírky obrazů Znovínu v Louckém klášteře ve Znojmě.
Víno jsme vyprodali
Vybrat si můžete z aktuální nabídky odrůdy Rulandské modré klaret nebo z celého katalogu.

Vlastnosti vína

Odrůda
Rulandské modré klaret
Přívlastek
pozdní sběr
Ročník
2022
Obsah lahve
0,75 l
Vinařská obec
Uherčice
Viniční trať
Bílá hora
Region
Hustopečsko
Kategorie
polosuché
Alkohol
12,0 %
Zbytkový cukr
14,4 g/l
Kyseliny
6,6 g/l
Bezcukerný extrakt
26,5 g/l
Barva vína
bílé
Obsahuje
oxid siřičitý

Doporučení

Hustopečsko
Hustopečsko
Víno určené k okamžité konzumaci
Víno určené k okamžité konzumaci
Víno určené k archivaci
Víno určené k archivaci
Víno polosuché
Víno polosuché
Doporučená teplota vína při podávání 10–12 °C
Doporučená teplota vína při podávání 10–12 °C
Odhadovaná doba názrávání 7 až 9 roků od roku lahvování
Odhadovaná doba názrávání 7 až 9 roků od roku lahvování
Vhodné k drůbežímu
Vhodné k drůbežímu
Vhodné k rybám
Vhodné k rybám
Vhodné k těstovinovým pokrmům
Vhodné k těstovinovým pokrmům

Získaná ocenění

  • Stříbrná medaile na „LEDNICKÉ VINNÉ TRHY 2023“
  • Zlatá medaile na „JAROVÍN ROSÉ 2023“
  • Stříbrná medaile na „GRAND PRIX VINEX 2023“, ČR
  • Velká zlatá medaile na „VÍNO BOJNICE 2023“, Slovensko
  • Šampion kategorie na „PARDUBICKÝ FESTIVAL VÍNA 2023“
  • Šampion kategorie na „GALERIE RULANDSKÝCH VÍN 2023“, Kyjov
  • Stříbrná medaile na „AWC VIENNA 2023“, Vídeň
Kulatá vína

πnot

Plná zakulacená vína klouzající po jazyku. To jsou naše Pinoty, tedy Rulandské odrůdy. Vína vznikla z přátelského vztahu s Matematicko-fyzikální fakultou Karlovy univerzity. Rozhodli jsme se propojit kulatost smyslovou s matematickým symbolem všeho kulatého, jímž je iracionální Ludolfovo číslo π ~ 3,14. Rulandské odrůdy neboli Pinoty necháváme před kvašením projít procesem cryomacerace při teplotě 3,14 °C.

Jít objevovat
πnot