tradiční

Sekty

Každá chvíle může být jedinečná. Ať už jde o výročí, úspěch nebo hezký den. Oslavte ji sklenkou našich sektů. Vyrábíme je tradiční metodou, stejně jako v oblasti Champagne.

Sekty
Sekty

Vyrobené tradiční metodou

Pro výjimečné chvíle, důvody k radosti nebo prostě jen tak. Dát si skleničku sektu vždy povznese náladu. Ty naše vyrábíme tradiční metodou.

„Méthode Champenoise“, „Méthode Traditionnelle“ neboli tradiční metoda se zrodila v oblasti Champagne ve Francii a dala vzniknout nejznámějšímu šumivému vínu vůbec. Metoda je to asi nejnáročnější, ale zároveň přináší ty nejlepší výsledky.

Začíná výrobou základního tichého vína, ze kterého pak bude to šumivé vznikat. Víno se potom nalahvuje, popřípadě se vytvoří potřebná kupáž – směs – odrůd a ročníků. A teď přichází to kouzlo. K vínu se přidá tirážní likér, tedy směs vína, kvasinek a cukru, lahev se uzavře korunkovým uzávěrem a uloží do vodorovné polohy. Nastává druhotné kvašení a vzniklý oxid uhličitý proměňuje tiché víno na šumivé.

Během zrání vzniká v lahvi kromě charakteristické chuti i sedlina. Tu ale ve finálním vínu nechceme. Lahev proto pomalu otáčíme z vodorovné polohy do vertikální a sedlinu setřásáme na zátku. Nakonec se jí zbavíme pomocí takzvaného odstřelení. Hrdlo lahve se na chvíli prudce zmrazí, lahev se otevře a zmrzlé sedimenty doslova vystřelí ven. A už jsme téměř u konce výroby sektu.

Na závěr se do lahve přidá dozážní likér. Tedy směs vína a cukru. Tím zároveň dosáhneme požadované sladkosti, onoho známého brut, demi sec a tak podobně. No a máme hotovo!

Přichází řada na vás. Kterou z našich lahví odšpuntujete svou zábavu?

Vinařská turistika

Objevujte další
viniční tratě

Procházet se krajem a vinohrady. Za svítání, za soumraku nebo chvíli po dešti, když louky a všechny ty kytičky mezi řádky voní ještě víc než obvykle. Poslouchat šumění deště. Pozorovat pohyb za listy. Ještěrky běhající po rozehřátých kamenech. A vidět, jak krásně zlátnou hrozny. Pojďte poznat všechno, co dobré víno doprovází.