DUEL
Kde místo a čas hraje zásadní roli
Stejnou šarži vína rozdělíme na poloviny a necháme je zrát buď v dubovém nebo akátovém sudu. Každý typ dřeva působí na víno jinak, jelikož podpoří odlišné chuťové projevy. Vám se tak nabízí jedinečná možnost porovnat vliv sudů z odlišného materiálu na stejné víno. Jak dopadne duel dubu a akátu? Který z nich dá podle vás vínu lepší chuť? Vyzkoušejte!
Objevujte chutě našich vín zrajících v sudech
Jak dřevěné sudy ovlivňují chuť vína
Naše sudy pocházejí z dílny rodinné firmy Botti Gamba v Itálii. Jejich výrobě se věnují už po sedm generací. Je neuvěřitelné, že první sudy stloukli na začátku 19. století. Pro výrobu sudů používají dřevo z francouzských dubů a akátů z lesů poblíž měst Never, Allier nebo Fontainbleau.
Díky tomu, že vína zrají v sudech, k nim přes póry v dřevě pozvolně proniká kyslík. Víno je tak jemnější a méně svíravé. Dřevo samotné přidává do vína další chutě. Dub například aroma vanilky nebo hřebíčku, akát zase dělá vína krémovější a podpoří jejich ovocné tóny.
Vína dáváme do sudů, které se nevypalovaly, nejsou tedy tzv. barikované. Dřevo na ně proto působí jemným pohlazením, nepředává mu drsně svou chuť, jak tomu bývá u sudů barikovaných. V našem sklepním hospodářství v Jaroslavicích v nich pak vína zrají minimálně rok, než se dostanou na váš stůl.
Objevujte naše
viniční tratě
Nahlédněte do dalších viničních tratí. Ochutnávejte jejich plody a poznejte, jak skvěle umí osvěžit vaše večery nebo setkání s lidmi, které máte rádi.